THE REVENANT

Data postării: 2016-01-19

Inspirat de evenimente reale, THE REVENANT: Legenda lui Hugh Glass este o poveste despre supraviețuire și transformare la frontiera americană. În timpul unei expediții în sălbăticie, legendarul explorator Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) este sfârtecat brutal de un urs, apoi abandonat de membrii propriei echipe de vânători. Singur și aproape de moarte, Glass refuză să se dea bătut. Împins de dorință și de iubirea pentru soția sa indiană și pentru fiul său, începe o călătorie de 200 de mile prin vestul vast și neîmblânzit în căutarea celui care l-a trădat: John Fitzgerald (Tom Hardy). Ceea ce începe ca o sete de răzbunare devine o saga eroică către casă și către izbăvire. THE REVENANT: Legenda lui Hugh Glass este regizat, produs și co-scris de Alejandro G. Iñárritu.

DESPRE PRODUCȚIE

Regizorul Alejandro G. Iñárritu, câștigător al premiului Oscar, aduce pe ecran legenda lui Hugh Glass în filmul The Revenant: Legenda lui Hugh Glass, o aventură care se desfășoară la frontiera americană neexplorată a secolului al 19-lea. Introducând publicul în frumusețea inegalabilă, misterul și pericolele vieții din America anului 1823, filmul explorează transformarea omului în căutarea supraviețuirii. Parte thriller și parte aventură în sălbăticie, The Revenant: Legenda lui Hugh Glass explorează instinctele primare nu numai pentru viață, dar și pentru demnitate, dreptate, credință, familie și un cămin.

Cunoscut pentru filme precum 21 Grams, Babel și câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film, Birdman, The Revenant: Legenda lui Hugh Glass este primul film istoric al lui Iñárritu. Aduce amestecul său distinct de urgență și intimitate emoțională într-o poveste care poartă publicul într-un timp și într-un spațiu rar experimentate în filmele moderne viscerale.

Producția din sălbăticie a filmului a ilustrat perfect condițiile dure în care au trăit Glass și tovarășii săi în anii 1800. Iñárritu și întreaga distribuție și echipa au fost pregătiți pentru tot ce au trăit, primind cu brațele deschise provocările filmărilor din Canada și Argentina, regiuni cunoscute pentru condițiile atmosferice imprevizibile și sălbăticia neatinsă, pentru a înțelege pe deplin experiența vânătorilor de la începutul secolului al 19-lea.

Iñárritu a colaborat îndeaproape cu Leonardo DiCaprio, câștigător al Globului de Aur și nominalizat la Oscar într-un rol unic, intens din punct de vedere fizic, dar și brutal din punct de vedere emoțional. Alături de Tom Hardy, câștigător al premiului BAFTA, și de celebrii actori Domhnall Gleeson și Will Poulter, Iñárritu a condus o distribuție variată internațională și de amerindieni în trecutul nevăzut. A lucrat cu directorul de imagine Emmanuel “Chivo” Lubekzi, câștigător al premiului Oscar, pentru a aduce stilul distinct al acestuia în exterior, cu o cameră care plutește prin peisaj – și se apropie uneori atât de mult, încât se vede respirația personajelor. Iñárritu s-a consultat îndeaproape cu consilierii istorici, pentru a explora autentic războaiele teritoriale ale triburilor de indieni care ulterior au devenit mituri.

Mitologia lui Glass a început în 1823, când s-a numărat printre miile de vânzători de blănuri, o nouă forță motoare a economiei americane. Era vremea când mulți vedeau sălbăticia ca pe un gol spiritual care cerea să fie îmblânzit și cucerit de cei mai tari bărbați. Așa că se aventurau în necunoscut, navigând pe râuri care nu se aflau pe hărți, dispărând în păduri vaste, căutând nu numai aventura, ci și profitul — adesea la concurență aprigă cu triburile de indieni pentru care aceste pământuri fuseseră cămin.

Mulți dintre acești bărbați au murit anonim, dar Glass a intrat în folclorul american refuzând să moară. Legenda sa s-a născut după ce a ținut piept unuia dintre cele mai mari pericole ale vestului: ursul grizzly speriat. Pentru majoritatea oamenilor de la frontieră, acela ar fi fost sfârșitul. Dar nu și pentru Glass. În povestea lui Iñárritu, Glass este sfâșiat, dar se agață de viață – apoi este trădat, ceea ce îl determină să continue orice ar fi. În ciuda pierderii enorme, Glass se ridică – târându-se prin pericole necunoscute și culturi neobișnuite, într-o călătorie care devine nu numai o călătorie pentru răfuială, dar și pentru izbăvire. Pe măsură ce Glass înaintează prin frontieră în pericol, ajunge să respingă dorința de distrugere care îl mână. A devenit un „revenant” — un om care s-a întors din morți.

Iñárritu spune: „Povestea lui Glass pune întrebările: Cine suntem când nu mai avem nimic? Din ce suntem făcuți și de ce suntem capabili?”

Leonardo DiCaprio adaugă: „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass este o aventură incredibilă prin America neexplorată. Este vorba despre puterea spiritului uman. Povestea lui Hugh Glass este genul de legendă spusă lângă foc, însă Alejandro folosește folclorul pentru a explora ce înseamnă ca toate să fie împotriva ta, ce poate îndura spiritul omului și ce se întâmplă cu omul când îndură.”

Pentru Iñárritu, The Revenant: Legenda lui Hugh Glass este exact opusul perspectivei interioare a lumii lui Birdman. Tratând deja nevrozele vremurilor moderne, Iñárritu schimbă acum macazul către o poveste la scară mare din trecutul american, cu tensiunile sale continue între sălbăticie și civilizație, liniște și ambiție.

„De cinci ani visez la acest proiect,” spune Iñárritu. „Este o poveste intensă, emoțională care se petrece într-un decor superb, de poveste, care explorează viețile vânătorilor care au crescut spiritual chiar dacă au suferit foarte mult fizic. Deși mare parte din povestea lui Glass este apocrifă, am încercat să respectăm adevărul despre ceea ce au trăit acești oameni în aceste teritorii nedezvoltate. Am îndurat condiții fizice și tehnice dificile pentru a scoate toate emoțiile din această aventură incredibilă.”

Iñárritu a fost fascinat de modul în care pericolul ne dezgolește și ne permite să vedem ce ne susține; de modul în care poate scoate la iveală lucruri care ar fi rămas ascunse dacă ușa către mortalitate nu s-ar fi deschis. Montaniardul Reinhold Messner a declarat odată despre pericolele sălbăticiei: „Nu aflăm cât de mari suntem. Învățăm cât suntem de fragili, de slabi, de plini de frică. Nu poți face aste decât când ești [expus] în pericol grav.” Designerul de costume Jacqueline West rezonează cu el, declarând „Glass este un personaj care intră în contact cu propria mortalitate, ceea ce un lucru puternic.”

Confruntarea cu mortalitatea se întrepătrunde cu neobișnuita poveste de iubire tată-fiu: un bărbat care, în momentul său de pierdere, devine mai devotat vieții decât oricând.

„The Revenant: Legenda lui Hugh Glass este o poveste despre supraviețuirea grea, dar și una despre speranța inspirațională,” spune Iñárritu. „Pentru mine, a fost important să transmit această aventură cu un sentiment de uimire și descoperire, ca pe o explorare a naturii, dar și a naturii umane.”

Producătorul Steve Golin observă: „Alejandro aduce adevărul în tot ceea ce face. Există elementul brutal în munca sa, dar și elementul spiritual – iar în The Revenant: Legenda lui Hugh Glass, devine o combinație puternică pe care nu am mai văzut-o așa.”

20th Century Fox și New Regency prezintă The Revenant: Legenda lui Hugh Glass, avându-i în distribuție pe Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Joshua Burge și Duane Howard. Filmul este regizat de Alejandro G. Iñárritu, iar scenariul este scris de Mark L. Smith și Iñárritu, parțial pe baza romanului lui Michael Punke. Producători sunt Iñárritu, Arnon Milchan (12 Years A Slave, Gone Girl), Steve Golin (Babel, True Detective), Mary Parent (Godzilla, Noah), Keith Redmon și James Skotchdopole (Birdman, Django Unchained); producătorii executivi sunt James Packer (The Lego Movie), Jennifer Davisson (The Ides of March), David Kanter (Rendition) și Brett Ratner (X-Men: Last Stand). Echipa de producători include directorul de imagine Emmanuel “Chivo” Lubezki, câștigător al premiului Oscar, ASC/AMC (Gravity, Birdman); scenograful Jack Fisk (There Will Be Blood); editorul Stephen Mirrione, A.C.E. (The Hunger Games); supervizorul de efecte speciale Rich McBride (Gravity) și designerul de costume Jacqueline West (The Curious Case Of Benjamin Button).

LEONARDO DiCAPRIO în rolul lui HUGH GLASS

Rolul lui Hugh Glass este cel mai intens rol fizic al lui DiCaprio și, în același timp, un rol brutal prin tăcere.

„Există teme puternice pentru mine în film: dorința de a trăi și relația noastră cu sălbăticia,” explică DiCaprio despre atracția sa pentru poveste. „Am mai jucat personaje cu discurs divers, care aveau multe de spus, așa că aceasta e o provocare pentru mine. A însemnat transmiterea lucrurilor fără cuvinte sau într-o altă limbă. Majoritatea filmului a însemnat adaptarea la moment, reacția la ceea ce natura ne-a dat și ceea ce trăia Glass pe măsură ce filmam. A însemnat explorarea elementelor interne ale instinctului de supraviețuire.”

Iñárritu a fost încântat că DiCaprio a fost gata să-și exploreze limitele, ca Glass. „Leo este extraordinar în fiecare detaliu, în fiecare aspect al comportamentului uman și în observație. Are darul de a reda nuanțe și mișcări ritmice și tot ceea ce face personajul plin de viață. Colaborează și este foarte inteligent, întreabă mereu ce face scena mai puternică. Și și-a adus legătura adâncă personală pe care o are cu natura. Ceea ce ne-a prezentat pe ecran nu a fost numai emoționat, ci și surprinzător.”

Regizorul subliniază că DiCaprio s-a supus unor încercări pentru care un actor nu se poate pregăti suficient. „Leo a lucrat în cele mai dificile condiții, în îmbrăcăminte problematică, cu machiaj extrem, trecând prin cele mai incomode și întunecate stări. Dar indiferent de stările prin care a trecut, ceva prinde viață când Leo se află în fața camerei. Are o putere incredibilă,” observă Iñárritu. „Modul în care am filmat a cerut enorm de la el în ceea ce privește ritmul, timpul, momentul și tăcerea, dar Leo le stăpânește pe toate pentru că este prezent.”

Atacul ursului care îi pune lui Glass viața în pericol l-a purtat pe DiCaprio într-o luptă corp la corp cu unul dintre cei mai mari prădători din natură. „Atacul ursului a fost foarte dificil,” își amintește DiCaprio, „dar te mișcă. În film, Alejandro te așează ca pe o muscă în jurul acestui atac, pentru a simți răsuflarea lui Glass, dar și pe a ursului. A realizat ceva ce eu nu am mai văzut. Glass trebuie să găsească un mod de a face față acestui animal matur care se află deasupra sa. Este în pragul morții – și tu ești complet scufundat în moment, alături de el.”

DiCaprio și-a executat multe dintre cascadorii: a fost îngropat în zăpadă, a mers gol în temperaturi de minus cinci grade și s-a aruncat în râul rece, fiecare moment aducându-l mai aproape de puterea lui Glass. Dar acționând astfel, Glass nu doar ascultă – se și schimbă profund, ceea ce DiCaprio indică prin gama vastă de detalii subtile care se adaugă la punctul culminant al filmului.

TOM HARDY în rolul lui JOHN FITZGERALD

Oglinda întunecată a călătoriei spre supraviețuire a lui Hugh Glass este călătoria spre paranoia a lui John Fitzgerald, învinuirea și amărăciunea sa. Pentru a-l întruchipa pe Fitzgerald, care îl trădează pe Glass, dar devine și scânteia sa către reușită, Iñárritu l-a distribuit pe actorul englez Tom Hardy. Iñárritu spune, „În rolul lui Fitzgerald, Tom joacă un om plin de prejudecăți. Dar este un suflet rănit, care se teme de ceilalți pentru că nu se poate deschide și nu îi poate înțelege. Tom are o finețe greu de găsit,” continuă Iñárritu. Arată bine, este robust, puternic, tare, dar, în același timp, poate fi foarte fragil, iar asta îl face unic.”

Hardy a creat un inamic incredibil. „Fitzgerald este un personaj foarte interesant, pentru că îi înțelegi foarte bine motivațiile. Este un om fără nimic care a sperat să lucreze într-un domeniu profitabil, iar toate planurile sale de viitor dispar într-o secundă. Așa că intră în modul extrem de supraviețuire, în care omoară sau este omorât – iar Glass este persoana care îi stă în cale,” spune DiCaprio. „Fitzgerald este și un supraviețuitor, dar găsește o altă cale decât Glass. Alege să fie un asasin.”

El continuă: „Am mai lucrat cu Tom și sunt fanul muncii sale. Cred că este unul dintre cei mai dinamici actori, iar implicarea sa în crearea acestui personaj a fost incredibil de urmărit. Are o sălbăticie brută atât de reală; și a fost atât de necesară pentru a crea contrast cu personajul meu. Nu este personajul negativ tipic. Cei doi bărbați arată putere în moduri complet diferite.”

Pentru Domhnall Gleeson, căpitanul dezamăgit al lui Fitzgerald, a fost incitant să-i țină piept lui Hardy, atunci când Căpitanul Henry își dă seama că a fost înșelat. „Tom i-a adus lui Fitzgerald o latură pe care nu aveai cum să o prevezi,” spune Gleeson. „Personajul meu se simte doborât de Fitzgerald, dar se ține tare – și a fost incitant să merg alături de Tom.”

SUPRAVIEȚUIREA FILMĂRILOR PENTRU REVENANT: LEGENDA LUI HUGH GLASS

Filmând în exterior, în Canada și Argentina, în zăpadă, vânt și adesea la mare altitudine, distribuția și echipa filmului The Revenant: Legenda lui Hugh Glass s-a confruntat cu același pericole și condiții ca și cele ale oamenilor din regiunea Dakota de Sud din anul 1823. Acest lucru a avut rolul de a inspira și mai mult autenticitatea poveștii și a introduce publicul în centrul sălbăticiei, care nu este un parc, ci o zonă de pericol mortal, unde nu se garantează supraviețuirea.

„Astăzi, am pierdut contactul cu lumea naturală a acestor vânători. Dar sălbăticia face mereu parte din noi — suntem nori, suntem râuri, suntem făcuți din aceeași materie. Când vezi locurile acestea, se realizează o legătură care îți amintește de unde vii și unde te duci. Una dintre binecuvântările filmului a fost prezentarea acestor medii pe ecran,” spune Iñárritu.

Găsirea peisajelor și vremea destul de rea încât să redea atmosfera vestului american al anului 1823 a fost descurajantă. „Găsirea locațiilor corespunzătoare a durat cinci ani,” explică Iñárritu. „Am dorit ca filmul să prezinte locații care nu mai fuseseră atinse de oameni, așa că am căutat locuri aproape virgine. Au adus o notă de pur și poetic.”

Au adus și o notă de tortură – iar acest lucru le-a conferit actorilor și echipei o imagine a oamenilor pentru care viața, moartea și natura se întrepătrundeau irevocabil. „A fost minunat că noi, ca actori, am putut recrea în mediul natural,” spune Will Poulter. „Când escaladezi un munte la minus 20 de grade, nu e nimic mai incitant din perspectiva unui actor pentru a intra în moment.”

Pericolele au fost urșii, dar și avalanșele – echipa de producție a avut un coordonator al siguranței urșilor la filmări în fiecare zi. (Deși actorii și echipa s-au temut în mod justificat de urșii locali, nu s-a folosit niciun urs adevărat în scenele cu atacul ursului grizzly. A fost una dintre puținele secvențe în care Iñárritu a folosit efecte speciale.)

O altă amenințare majoră, ca și pentru Hugh Glass în film, a fost vremea. La un moment dat, s-a pornit un viscol care a adus temperaturi de -27oC, iar membrii echipei au trebuit să se supravegheze reciproc pentru a identifica orice semn de degerătură. „Am învățat că nu există vreme rea, ci numai haine proaste,” glumește Iñárritu, dar adaugă că frigul intens a conferit filmului o realitate rece pe care filmările în mediu cald nu ar fi putut să i-o dea.

Tipic pentru extremele filmului, o undă de căldură (cea mai caldă iarnă canadiană din ultimii 23 de ani) i-a transformat pe producători în oameni care imploră zăpada să cadă. „Alberta este supusă schimbărilor radicale de vreme,” spune Iñárritu. „Poți avea șapte tipuri de vreme într-o singură zi. La început, ne-am luptat cu temperaturile joase și cu viscolele. Apoi, ne-am confruntat cu lipsa zăpezii. A fost o iarnă cu temperaturi ridicate record și am trecut de la o extremă la alta.”

La un moment dat, echipa înarmată cu lopeți a fost trimisă pe multele din apropiere pentru a aduce substanța prețioasă și temporară. La final, producția s-a îndreptat pentru 2 săptămâni la Tierra Del Fuego, în colțul cel mai sudic al Americii de Sud, pentru a prinde condițiile de iarnă necesare pentru a finaliza filmul.

În final, filmul s-a realizat cu succes. În ultima zi de filmări, Iñárritu a strâns întreaga distribuție și echipa, exact ca la început. Le-a spus: „Realizarea unui film este ca o călătorie de o viață. A fost o călătorie minunată, cu momente incitante, cu momente grele, dar și cu unele frumoase. M-am simțit onorat, recunoscător, smerit, fericit și trist că am realizat ceea ce am realizat. Am realizat ceva extraordinar. Fiecare zi de producție a fost dificilă, dar a fost cea mai desăvârșită experiență artistică a vieții mele.”