Acest nou accesoriu de fitness înlocuiște cu succes atât aparatele cardio, cât și pe cele de forță. Urmărește-l pe Iulian Panait, Master Trainer Bulgarian Bag, și observă ce poate face un sac bulgăresc.
După cum îi spune și numele, acest tip de antrenament a fost creat de un bulgar: Ivan Ivanov. Bulgarian Bag, creat inițial pentru echipa olimpică de wrestling din SUA, aduce o noutate în lumea fitnessului: un obiect ușor de manipulat, care să dinamizeze mișcările de bază. Flotările, genuflexiunile și fandările clasice pot fi duse la un alt nivel: combinate cu sacul, te ajută să îți dezvolți musculatura mult mai rapid și mai eficient ca niciodată. Antrenamentele cu Bulgarian Bag combină perfect elementele cardio și de forță, crescând rezistența și puterea; tocmai de aceea se încadrează în categoria ful body workout. Lucrează mușchii spatelui, brațele, picioarele, abdomenul și mușchi pe care nici nu știai că îi ai. Sacul poate avea între cinci și 17 kilograme. „Femeile lucrează, în general, cu saci care au între cinci și opt kilograme, iar bărbații între opt și 12, chiar și 17 kilograme, pentru cei mai forțoși” spune Iulian Panait, Master Trainer Bulgarian Bag, World Class.
De ce să-l încerci
Bulgarian Bag dezvoltă forța, rezistența, condiția fizică și este foarte eficient pentru zona core a corpului: piept, abdomen, zona lombară. „Întărește foarte mult mușchii spatelui, ajutând clientul să adopte o postură corectă. Singurele persoane care au interdicție clară la acest tip de antrenament sunt cele care au probleme medicale”, precizează Iulian Panat. În rest, oricine poate lucra cu acest sac. Pentru cele mai bune rezultate, „recomand trei-cinci ședințe pe săptămână, dintre care minimum două antrenamente cu Bulgarian Bag. Acestea se pot combina cu clase de grup, ca Body Pump ori Cycling”, te sfătuiește Iulian.
Unde poți folosi sacul bulgăresc
În cluburile World Class găsești acest sac în zona de functional a sălii. Fie te poți antrena individual cu el – ar fi bine să îți iei câteva ședințe cu un antrenor personal până înveți să îl folosești –, fie poți merge la clase de GPT – clase de Group Personal Training, care se desfășoară cu cel mult opt participanți. Mai multe detalii despre ele găsești aici.
Regizor: Cătălin Bugean
D.O.P: Ovidiu Gyarmath
First AD: Costache Donici
Second AD: Răzvan Stanciu
Focus ruler: Yury Bustiuc
Gaffer: Cristocea
Editor: Victor Mosteanu
Producător: Cătălin Bugean
Creative director: Sorina Fredholm