Uneori doar încrederea în sine nu este suficientă. Află de la psihologi ce trebuie să mai aibă cel mic pentru a reuși în viață.
Jurnalistă pe domeniul educaţiei la ziarul britanic The Independent şi coach de dezvoltare personală, Hilary Wilce punctează în cartea sa, Backbone: How To Build The Character Your Child Needs To Succeed, cele mai importante calităţi pe care trebuie să le cultivi pentru o creştere armonioasă a micuțului tău. Induse de la vârste fragede, acestea îți vor ajuta copilul să construiască relații solide, să învețe bine și, mai ales, să fie fericit.
Deși cei mai mulți consideră că încrederea în sine ar trebui să ocupe primul loc, autoarea cărții nu a inclus deloc această calitate în topul ei. Wilce susține că oricât ai încerca să îți încurajezi copilul și să îi spui cât de bine se descurcă, singura cale prin care va ajunge să aibă încredere în propriile forțe este prin cunoaștere de sine și prin depășirea propriilor bariere. Cu cât va face mai multe încercări, cu cât va înțelege mai bine eșecul și îl va depăși, își va dezvolta abilitățile și va negocia prietenii, cu atât va căpăta mai multă încredere. Așadar, ca părinte, principala ta grijă ar trebui să fie crearea climatului potrivit pentru dezvoltarea încrederii.
Lista pentru succes
Ca să se bucure de reușite, cel mic ar trebui să aibă cele șase calități de mai jos, conform autoarei Hilary Wilce. Noi le-am analizat împreună cu psihoterapeutul Cristiana Levitchi și ți-am completat cu sfaturi pentru ca și jobul tău de părinte să fie un succes.
Abilitatea de a iubi și de a aprecia viața este motorul care declanșează curiozitatea, explorarea, deschiderea, voința și recunoștința. Ai grijă ca acest joie de vivre să nu dispară, iar copilul tău se va simți iubit și în siguranță, fiind tot mai dornic să exploreze și să descopere ce-i în jurul lui.
Perseverența. Conform studiilor Universității din Pensylvania, copiii care au această trăsătură de caracter vor avea o atitudine pozitivă față de învățat și vor dezvolta abilități sociale mai bune. Psihoterapeutul Cristiana Levitchi recomandă punerea copiilor în situația de a rezolva singuri anumite situații și de a privi eșecul ca pe o experiență câștigată. Astfel, cel mic va fi dispus să încerce și a doua oră.
Curajul. "În educația copiilor este important să nu devii prea protector, pentru a nu-i da senzația de neputință", spune Cristiana Levitchi. Nu uita că independența este cea care cultivă curajul.
Bunătatea este o calitate pe care cel mic o poate deprinde prin puterea exemplului. Dacă vrei să îi insufli această calitate copilului tău, "evită să etichetezi persoanele din jur, fii tolerant cu cei din jur și înțelegător cu el", te sfătuiește psihoterapeutul. Astfel, va crește fără frustrări, relaxat și cu o stimă de sine crescută, ceea ce se va reflecta în relațiile sociale pe care le va forma.
Onestitatea ține de o creștere echilibrată a copilului, în care regulile sunt aceleași pentru toți, inclusiv pentru părinți. Cristiana Levitchi adaugă: "Crește-l fără frică de consecințele adevărului și lasă-i libertatea de a delimita diplomația, adevărul brutal și momentul în care să fie onest."
Controlul de sine. "Ca părinte, îți poți ajuta copilul să își creeze un echilibru interior, dezvoltându-i toleranța la frustrare și impunerea anumitor limite", precizează psihoterapeutul. Iar atunci când greșește, nu-l absolvi de vină imediat, pentru că, odată cu vârsta, se va diminua capacitatea copilului de a avea răbdare.