SCHWINN CYCLING
- profile si beneficii -
Pentru ca inca exista membri care participa la clasele de cycling fara sa inteleaga de ce au 4 denumiri diferite si nu se numesc doar “cycling” si atat sau nu stiu cum sa aleaga profilul care se potriveste cel mai bine obiectivului lor, m-am hotarat sa vorbesc putin astazi pe acest subiect.
Nevoile noastre cu privire la antrenamentele pe care ni le propunem pot diferi de la o zi la alta, ba chiar si de la o parte a zilei la alta. Indiferent de obiectivul fiecaruia dintre noi - fie ca vrem sa pierdem in greutate, fie ca vrem sa crestem in greutate, sa ne crestem tonusul muscular, sa ne sculptam si sa ne definim musculatura sau pur si simplu sa sa ne eliberam mintea de problemele cotidiene - atunci cand venim la antrenament trebuie sa tinem cont de capacitatea fizica a corpului nostru exact in acel moment. Este o variabila influentata de mai multi factori:
- cat si mai ales cum am dormit in noaptea respectiva;
- cat, ce si cum am mancat pana la momentul antrenamentului (uneori chiar daca alegem alimentele bune, ori alegem cantitatea gresit, ori le asociem prost);
- de cat de mult stres am avut parte in ziua respectiva pana la momentul antrenamentului sau in general, in ultimul timp;
- statusul hormonal si emotional (in special la femei);
- starea generala de sanatate;
- conditia fizica;
Acesti factori ne fac uneori mai capabili sa sustinem un anumit antrenament, alteori mai putin capabili sa sustinem acelasi antrenament. Daca avem o zi mai proasta, cu mai putin somn sau mai mult stres, nu inseamna ca nu ne mai antrenam. Inseamna doar ca trebuie sa alegem antrenamentul potrivit. Alegem antrenamentele foarte intense doar daca suntem siguri k vom putea performa realistic la acea intensitate. Nu are rost sa ne mintim singuri si sa tragem de corpurile noastre intr-o cursa orbeasca pt atingerea unui obiectiv nerealist. Pe termen lung acest lucru nu face decat sa ne indeparteze de acel obiectiv, poate chiar sa ne aduca in stadiul de a nu ne mai putea antrena deloc.
Cele 4 profile Schiwnn Cycling pe care le avem in grila noastra de clase difera intre ele din 2 puncte principale de vedere: intensitate si tehnica de pedalat.
Din punct de vedere al intensitatii ele difera dupa cum urmeaza:
- Intensitate care variaza de la una mica (65% din capacitatea fiecaruia) pana la una mare (85%). Aici se incadreaza clasa Din punct de vedere al tehnicii de pedalat folosim atat tehnica pentru teren drept (in sa, in picioare si combinatii) precum si pe cea pentru urcare (in sa, in picioare si combinatii).
- Intensitate care variaza de la una medie (75%) pana la una mare (85%).
Avem aici clasele Hill si High End Endurance. Diferenta dintre ele se face pe baza tehnicii de pedelare: la Hill doar tehnica de urcare iar High End Endurance tehnici variate, la fel ca la Fartlek, diferenta dintre ele facandu-se doar pe baza intensitatii.
- Doar 2 intensitati fixe – mica (65% din capacitatea maxima a fiecaruia) si mare (85%).
Aici troneaza clasa Extensive Intervals. Din punct de vedere al tehnicii, la aceasta clasa intalnim aceleasi tehnici variate de la Fartlek si High End Endurance.
Ca sa putem intelege de ce alegem un profil sau altul si de ce sa facem antrenamente de intensitati diferite, haideti sa vedem care e efectul lor asupra corpului si metabolismului.
Pentru a executa un exercitiu fizic organismul are nevoie de energie. Carbohidratii sunt sursa de energie atat pentru muschi cat si pentru creier. Se gasesc in corp fie sub forma de glucoza circulanta in sange, fie sub forma de glicogen depozitat in muschi si ficat, fie in tesutul adipos sub forma de trigliceride. Corpul ii poate folosi fie ca atare, fie ii reconstituie din alte tipuri de molecule precum trigliceridele sau chiar si proteinele (dar mai greu). In functie de intensitatea si durata antrenamentului va alege o cale sau alta.
In timpul eforturilor de intensitate mica si medie (65-80% din capacitate) cerinta corpului de oxigen nu depaseste aportul. Aceste antrenamente se numesc aerobe si in functie de durata lor corpul foloseste surse diferite de energie:
- de scurta durata (pana in 30 min) - carbohidratii ca substrat energetic;
- peste 30 min – grasimea;
- de anduranta (foarte lunga durata) – intervin si proteinele ca substrat energetic auxiliar.
Beneficiile acestui tip de efort:
- scade riscul de atac de cord, de atac vascular cerebral, diabet de tip 2;
- mentine sub contril tensiunea arterial;
- intareste sistemul imunitar;
- intareste muschii respiratori si faciliteaza patrunderea aerului in plamani;
- contribuie la pierderea in grutate prin mobilizarea trigliceridelor;
In eforturile foarte intense (peste 85% din capacitate) cerinta de oxigen depaseste aportul, ajungandu-se astfel la o datorie de oxigen. Rezervele de oxygen se for reface dupa incheierea efortului (12 pana la 28 ore). Acestea sunt antrenamentele anaerobe, in timpul carora sunt folositi carbohidratii ca sursa de energie. Beneficiile acestui tip de antrenament:
- accelereaza metabolismul, contribuind la pierderea in grutate;
- imbunatatesc rezistenta corpului si cresc performanta fizica a lui;
- sustin santatatea sistemului osos;
- definesc musculatura;
- ajuta la cresterea capacitatii pulmonare (cele cardio);
Iata deci ca ambele tipuri de antrenament au rolul lor si aduc fiecare beneficii corpului nostrum. Trebuie doar sa tinem cont ne nevoia reala si de capacitatea fizica de care dispunem atunci cand incepem un antrenament.
Articol scris de
Alexandra Anastasiu - Group Fitness Coordinator & Instructor World Class